Profesjonalna sekretarka – Doskonała asystentka
Sekretariat to jedna z najważniejszych komórek w firmie. To w tym miejscu klienci, kontrahenci, partnerzy i goście dokonują pierwszej oceny Twojej firmy. Odpowiedni wizerunek kreowany jest właśnie w pierwszej kolejności przez asystentki i sekretarki, które swoim zachowaniem budują profesjonalizm Twojej firmy w oczach Twoich klientów.
Na tym stanowisku nie ma czasu na bałagan, stres i niezorganizowanie. Tu wszystkie działania muszą przebiegać terminowo i bez pomyłek. Proponowane przez nas szkolenie to praktyczna baza wiedzy, dzięki której Twoje asystentki/sekretarki będą stanowiły wizytówkę Twojej firmy.
Korzyści z udziału w szkoleniu:
Dzięki udziałowi w szkoleniu Uczestnicy:
- nauczą się, jak sprawnie i profesjonalnie zarządzać sekretariatem firmy
- poznają sposoby efektywnego wykorzystania czasu pracy
- nauczą się planować swój dzień pracy w tle planu pracy
- dowiedzą się, w jaki sposób zyskać zadowolenie klienta / przełożonego
- poznają sposoby radzenia sobie z trudnym klientem / szefem
- nauczycie się efektywnie wykorzystywać telefon
- otrzymacie konkretne wskazówki, jak radzić sobie w sytuacjach nietypowych, przykrych i trudnych
- poznają sprawdzone przez inne sekretarki i asystentki metody organizacji pracy w sekretariacie
Program szkolenia:
Planowanie pracy
1. Zadania i predyspozycje osobowościowe asystentki – sekretarki
Zasady pracy pod presją czasu, wielu zadań, innej osoby
2. Zarządzanie czasem pracy
- Planowania pracy własnej
-Prowadzenie terminarza spotkań i czynności szefa
- Optymalne wykorzystanie czasu pracy
-Planowanie własnych zadań w tle planu szefa
3. Analiza własnej efektywności pracy w kontekście zarządzania czasem:
- Przyczyny niekonsekwencji w realizacji planu pracy.
- Przyjmowanie poleceń i nowych zadań od zwierzchnika – dlaczego przejawiam opór?
- Jak polaryzacja i motywacja negatywna wpływają na planowanie i realizację zadań.
- Dlaczego wiele odkładam na później? O syndromie samo utrudniania.
- Określenie indywidualnych „złodziei” czasu, sposoby wyeliminowania przeszkód w efektywnym wykorzystaniu czasu
4. Zasady planowania.
- Układanie planu dziennego, tygodniowego i innych
- Korzyści wynikające z planowania
- Kontrola realizacji planu
- Określanie ramy czasowej dla realizacji zadania
- Planowanie rezerwy czasowej
- Ograniczanie wykonywania zadań do priorytetów
5. Kontrola i postępowanie ze sprawami niezałatwionymi
Zastosowanie zasady Pareto w zarządzaniu czasem
6. Praca papierkowa
Metoda zrób – wyrzuć – przekaż
7. Zasady ustalania priorytetów
- Korzyści wynikające ze znajomości własnych priorytetów
- Analiza wartości nakładu czasu ABC
- Ustalanie własnych priorytetów
- Czas czerwony i czas zielony
- Czas zarezerwowany i czas dostępny
8. Indywidualne preferencje organizowania pracy
Wpływ krzywej wydajności na efektywność pracy i codzienne planowanie
9. Twoi sprzymierzeńcy w zarządzaniu czasem pracy:
- Delegowanie zadań na innych (co, kiedy, dlaczego, komu, jak).
- Twoje techniki, sposoby i gry wobec technik, sposobów i gier innych.
- Metoda odmawiania i mówienia NIE.
- Techniki prowadzenia efektywnych i krótkich spotkań.
10. Plan a realizacja
Konsekwencja w realizacji priorytetów.
Co zrobić z zadaniami, których nie udało się zrealizować.
Wpływ stresu na realizację trudnych zadań – techniki przeciwdziałania
11. Dokumentacja w sekretariacie
Kategorie archiwalne i zasady przechowywania dokumentów
12. Przekazywanie informacji
- Sekretarka – autor informacji czy posłaniec
- Zasady przekazywania informacji negatywnych i pozytywnych
- Przekazywanie informacji ustne i pisemne
13. Korespondencja
- Mailing, korespondencja mailowa, etykieta (savoir-vivre w posługiwaniu się pocztą elektroniczną)
- Korespondencja handlowa i urzędowa
- Pisma w sprawach urzędowych
- Pisma w sprawie płatności, ponaglenia
Zebrania
14. Organizacja zebrań
- Zebrania standardowe i twórcze
- Koordynowanie czynności związanych z przygotowaniem zebrania
- Sporządzanie dokumentacji, protokoły, rodzaje zebrań a metody protokołowania
- Załączniki do protokołu, zasady rozsyłania protokołów
- Obowiązki podczas przerwy w obradach
Wyjazdy służbowe
15. Podróże służbowe
- Organizacja podróży krajowych i zagranicznych
- Wyjazd służbowy z szefem
Goście
16. Goście w firmie
- Etykieta biurowa
- Planowanie pobytu gości
- Goście z odmiennych kultur
- Rodzaje przyjęć biznesowych
Telefon
17. Kontakt telefoniczny z klientem
- Zasady prowadzenia rozmowy telefonicznej
- Dokumenty związane z rozmową telefoniczną
- notatka z rozmowy
- zapis rozmowy telefonicznej
- Etykieta na różnych etapach rozmowy telefonicznej
- Wykorzystanie efektu aureoli
- Telefoniczne załatwianie spraw trudnych
- Rozmowy telefoniczne podczas bezpośredniej obsługi innego klienta
- Rozmowa z dwóch aparatów jednocześnie
Obsługa klienta
18. Asertywność w obsłudze klienta
- Radzenie sobie z krytyką i agresją słowną klienta
- Obrona swoich praw
- Asertywne wyrażanie swoich opinii oraz próśb
- Zasady asertywnej odmowy
- Asertywność w sytuacji nierealnych żądań klienta
19. Sposoby radzenia sobie z trudnymi klientami i sytuacjami
- Ustalenie trudnego klienta indywidualnie dla każdego uczestnika szkolenia
- Radzenie sobie z wątpliwościami klienta
- Rodzaje obiekcji klienta i sposoby reagowania na nie
- Sposoby postępowania z klientem nastawionym negatywnie
- Załatwianie trudnych spraw
20. Przekazywanie klientowi negatywnych wiadomości
- Odmowa realizacji prośby klienta
- Odwołanie, przełożenie spotkania
- Odwołanie spotkanie pomimo przyjścia klienta
- Inne sytuacje trudne zależne od specyfiki pracy