Profesjonalna asystentka / asystent
PROFESJONALNIE PROWADZONY SEKRETARIAT TO CENTRUM INFORMACYJNE FIRMY
PROFESJONALNY PRACOWNIK SEKRETARIATU JEST REPREZENTANTEM FIRMY, CZŁOWIEKIEM PIERWSZEGO KONTAKTU DLA KLIENTA WEWNĘTRZNEGO I ZEWNĘTRZNEGO
PROGRAM SZKOLENIA:
PLANOWANIE PRACY
1. Zadania i predyspozycje osobowościowe asystentki – sekretarki/ asystenta – sekretarza
Zasady pracy pod presją czasu, wielu zadań, innej osoby
2. Zarządzanie czasem pracy
Planowania pracy własnej
Prowadzenie terminarza spotkań i czynności szefa
Optymalne wykorzystanie czasu pracy
Planowanie własnych zadań w tle planu szefa
3. Analiza własnej efektywności pracy w kontekście zarządzania czasem:
- przyczyny niekonsekwencji w realizacji planu pracy
- przyjmowanie poleceń i nowych zadań od zwierzchnika – dlaczego przejawiam opór? Jak polaryzacja i motywacja negatywna wpływają na planowanie i realizację zadań
- dlaczego wiele odkładam na później? O syndromie samoutrudniania
- określenie indywidualnych „złodziei” czasu, sposoby wyeliminowania przeszkód w efektywnym wykorzystaniu czasu
4. Zasady planowania:
- Układanie planu dziennego, tygodniowego i innych
- Korzyści wynikające z planowania
- Kontrola realizacji planu
- Określanie ramy czasowej dla realizacji zadania
- Planowanie rezerwy czasowej
- Ograniczanie wykonywania zadań do priorytetów
5. Kontrola i postępowanie ze sprawami niezałatwionymi
Zastosowanie zasady Pareto w zarządzaniu czasem
6. Praca papierkowa
Metoda zrób – wyrzuć – przekaż
7. Zasady ustalania priorytetów
- Korzyści wynikające ze znajomości własnych priorytetów
- Analiza wartości nakładu czasu ABC
- Ustalanie własnych priorytetów
- Czas czerwony i czas zielony
- Czas zarezerwowany i czas dostępny
8. Indywidualne preferencje organizowania pracy
Wpływ krzywej wydajności na efektywność pracy i codzienne planowanie
9. Twoi sprzymierzeńcy w zarządzaniu czasem pracy
- delegowanie zadań na innych (co, kiedy, dlaczego, komu, jak)
- Twoje techniki, sposoby i gry wobec technik, sposobów i gier innych
- metoda odmawiania i mówienia NIE
- techniki prowadzenia efektywnych i krótkich spotkań
10. Plan a realizacja
Konsekwencja w realizacji priorytetów.
Co zrobić z zadaniami, których nie udało się zrealizować.
11. Wpływ stresu na realizację trudnych zadań – techniki przeciwdziałania
WAŻNE ZADANIA ASYSTENTKI/ ASYSTENTA
DOKUMENTACJA W SEKRETARIACIE
Kategorie archiwalne i zasady przechowywania dokumentów
PRZEKAZYWANIE INFORMACJI
Sekretarka, asystent – autor informacji czy posłaniec
Zasady przekazywania informacji negatywnych i pozytywnych
Przekazywanie informacji ustne i pisemne
KORESPONDENCJA
Mailing, korespondencja mailowa, netykieta (savoir-vivre w posługiwaniu się pocztą elektroniczną)
Korespondencja handlowa i urzędowa
Pisma w sprawach urzędowych
Pisma w sprawie płatności, ponaglenia
ORGANIZACJA ZEBRAŃ
Zebrania standardowe i twórcze
Koordynowanie czynności związanych z przygotowaniem zebrania
Sporządzanie dokumentacji, protokoły, rodzaje zebrań a metody protokołowania
Załączniki do protokołu, zasady rozsyłania protokołów
Obowiązki podczas przerwy w obradach
WYJAZDY SŁUŻBOWE
Organizacja podróży krajowych i zagranicznych
Wyjazd służbowy z szefem
GOŚCIE W FIRMIE
Etykieta biurowa
Przyjmowanie gości, aktywność sekretarki podczas pobytu gości, klientów wewnętrznych w firmie
Planowanie pobytu gości
Goście z odmiennych kultur
Rodzaje przyjęć biznesowych
KONTAKT TELEFONICZNY
- Zasady prowadzenia rozmowy telefonicznej
- Dokumenty związane z rozmową telefonicznąnotatka z rozmowy, zapis rozmowy telefonicznej
- Etykieta na różnych etapach rozmowy telefonicznej
- Wykorzystanie efektu aureoli
- Telefoniczne załatwianie spraw trudnych
- Rozmowy telefoniczne podczas bezpośredniej obsługi innego klienta
- Rozmowa z dwóch aparatów jednocześnie
OBSŁUGA KLIENTA WEWNĘTRZNEGO I ZEWNĘTRZNEGO W SEKRETARIACIE
1. Obsługa klienta
- Standardy obsługi klienta
- Oczekiwania klientów wewnętrznych względem sekretarek – asystentek
2. Różnice w specyfice psychologicznej ludzi a różnice w sposobie zachowania się wobec tych osób
3. Asertywność w obsłudze klienta
- Radzenie sobie z krytyką i agresją słowną klienta
- Obrona swoich praw
- Asertywne wyrażanie swoich opinii oraz próśb
- Zasady asertywnej odmowy
- Asertywnośc w sytuacji nierealnych żądań klienta
4. Sposoby radzenia sobie z trudnymi klientami i sytuacjami
- Ustalenie trudnego klienta indywidualnie dla każdego uczestnika szkolenia
- Radzenie sobie z wątpliwościami klienta
- Rodzaje obiekcji klienta i sposoby reagowania na nie
- Sposoby postępowania z klientem nastawionym negatywnie
- Załatwianie trudnych spraw
5. Przekazywanie klientowi negatywnych wiadomości
- Odmowa realizacji prośby klienta
- Odwołanie, przełożenie spotkania
- Odwołanie spotkanie pomimo przyjścia klienta
- Inne sytuacje trudne zależne od specyfiki pracy
6. Obsługa klienta
- Zasady etykiety biznesowej w kontaktach z klientami wewnętrznymi i zewnętrznymi
- Klient wewnętrzny typu VIP – jakie budzi reakcje, jakich zachowań oczekuje? Sposób zwracania się do klienta, do szefa
- Analiza przypadków sytuacji „biurowych” budzących niepewność co do eleganckiego zachowania. Analiza sytuacji typowych pod kątem etykiety biznesowej
- Ubiór i wygląd w pracy w sekretariacie